2018

2018

Arbetsdagen i december 2018

Här är bilder från årets sista arbetsdag. Foto: Nicklas Holme och Bo Petersson

Arbetsdagen i november 2018


Det var en riktigt kylig morgon när Karin gick över till Kärlingesund men en värmefläkt och en brinnande brasa i kaminen gjorde att det redan var dräglig temperatur i Torpet när dagens 18 tappra arbetare anlände. Efter en kopp te eller kaffe fördelade Kjell arbetsuppgifterna och alla satte igång med sitt.

Vår lilla snickarbod har lutat i många år men den senaste tiden har behovet av reparation blivit tydligt. I somras påbörjades arbetet med att räta upp den och under arbetsdagen byttes en del av den vägg som var i sämst skick.


Dagens största arbete var att ta upp Blixten och Norden på slipen. De gjordes också rena i botten och vi hann få på täckningarna innan det var dags att packa ihop för dagen. Förhoppningsvis ligger presenningarna kvar hela vintern. Hur noga vi än surrar så brukar det dock alltid bli någon vinterstorm som flyttar på dem, så att vi får justera dem.

Under sommaren har det städats en hel del i bl.a. snickarboden. Det var i sanning välbehövligt! Allt skräp lastades först i Karin, sedan på släpkärra och kördes till återvinningscentralen.

I sjöboden fortsatte arbetet med att skrapa och slipa rorkultar och roder. De som är lackade fick ett första lager lack. Örnen ströks invändigt med den klassiska blandningen trätjära, linolja och terpentin. Samma behandling fick de oljade rorkultarna och rodren.

Text och foto: Anna Holme

Arbetsdagen i oktober 2018

Karins batteri hade laddats ur så Blixten som ändå skulle flyttas till kranen kördes över till fastlandssidan för att hämta dagens arbetsstyrka.

Norden körde iväg på en liten fotograferingstur.

Blixten mastades av och barlasten lastades iland.

Norden mastades också av och täckningen förbereddes men vi hann inte få på den utan det får bli nästa gång.

Runo togs upp på slipen och motorn konserverades.

Den lilla virkestorken vid Höga Gaveln har säckat ihop och fick en välbehövlig uppsträckning.

Våra brandsläckare hade alla mer än tio år på nacken så det var dags att byta ut dem mot nya.

Båtarna i virkestorken städades ur.

Jeggen togs på land. Motorn konserverades och båten täcktes med en presenning.

Blixtens mast i väntan på att få komma in under tak i muséet.

Fyra av arbetsekorna ligger uppdragna under björkarna.

Nu är det bara Norden och Blixten kvar i hamnbassängen. De får ligga kvar en månad till.

Text och foto: Anna Holme

Arbetsdagen i september 2018

Lite bilder från den senaste arbetsdagen.

Det är en vacker, lugn morgon när Jeggen kommer in i hamnbassängen. Än så länge är den fylld med båtar men snart skall det råda febril aktivitet när båtarna riggas av och barlasten plockas ur. Efter lunch tas de en efter en till kranen för att sedan rullas till vinterförvaring i virkestorken.

Vid lunchen överlämnades en vacker tavla på Blixten som gåva till föreningen.

De mindre båtarna har sin vinterplats inne i museet och arbetsekorna ligger utomhus. Fridolin togs upp som sista båt och pallades upp vid kranen.

Örnen skall få en vinteröversyn och togs in i sjöboden. Vi skall också se över roder och rorkultar. Under den svartnade ytan är eken ljus och frisk.

Ejdern täcktes och slipmaskineriet vinterkonserverades.

Text och foto: Anna Holme



Arbetsdagen i Juli

Veckan före ”Med Allmogebåtar på Bassholmen” handlar det mest om förberedelser inför kommande veckas aktiviteter.

Norden riggades och motorn startades för första gången, för säsongen. Den startade på första försöket!

I museet gjordes det i ordning ytterligare. Bland annat riggades Kullen. Årets tillfälliga utställning handlar om Bosse Mattssons båtbyggeri. Missa inte den om du kommer till Bassholmen i sommar!

Under åren har vi provat olika barnaktiviteter på MAB-dagen. Det som är i särklass mest populärt är att få bygga sig en egen liten båt. Förra året sågade vi upp 50 ämnen och alla gick åt, så i år gjorde vi några till. Barnen kommer som vanligt också att få möjlighet att lära sig knopar, rita båtar eller fiska krabbor. Årets nyhet är att det kommer att finns möjlighet att göra en nyckelbricka i trä som man kan bränna in sitt namn eller något annat på.

Ejderns täckning plockades av så att hon kan beskådas ordentligt och slipens maskineri förbereddes för nästa veckas visning. Vi hann även lite annat som att sjösätta en arbetseka och måla durkar m.m. Detta trots att arbetsdagen avslutades ovanligt tidigt för att många ville hem och titta på fotboll.

Text: Anna Holme Foto: Klara Holme



Arbetsdagen i juni

Ytterligare en arbetsdag med fantastiskt väder denna vackra försommar. Karin var återigen fullastad med arbetsvilliga medlemmar och diverse material.

I hamnbassängen var det full aktivitet på förmiddagen. Alla båtarna barlastades och riggades.

I museet städades det och utställningarna gjordes i ordning för sommaren.

Norden togs på land för att ett bord behöver bytas.

Myntautomaten för eluttagen på gästbryggan moderniserades så att det numera går att betala via mobiltelefon.

I sjöstugan lades sista handen vid renoveringen. Blixten mastades och Jeggen sjösattes.

Text och foto: Anna Holme

Arbetsdagen i maj

Bilderna får tala den här gången! Foto: Klara Holme

Arbetsdagen i april

Karin var full med packning och arbetsvilliga på väg över till Bassholmen, denna lördag. Efter fika i Torpet satte arbetet igång. Blixten och Norden bottenmålades och sjösattes.

I virkestorken oljades en del av båtarna redan förra arbetsdagen. Nu gjordes resten klart. I de lackade båtarna slipades och lackades alla horisontella ytor.

På slipen fortsatte Ejderns förflyttning upp på slipvagnen. En komplicerad manöver som inte görs i en handvändning, men sakta men säkert kom hon några meter närmare slutmålet.

Det pågick även många andra mindre arbeten. Bland annat så fortsatte arbetet med Kullbas och Fridolin och Karins nya kapp målades.

Text och foto: Anna Holme

Arbetsdagen i mars

Bilderna får tala den här gången. Foto: Isak Holme

Extra besök på Bassholmen 180210

Då vi upptäckt att det gått åt mycket mer ström den här vintern än tidigare år gjorde vi en extra tur till Bassholmen. När vi kom ner till ekan i Kärlingesund upptäckte vi att någon tänkt till, så att det inte var något problem att lossa tampen, trots frosten.

Efter lite detektivarbete med hjälp av en tångamperemeter kunde vi konstatera att det blivit fel på termostaten på ett av elementen i kontoret så det slog aldrig av utan värmde hela tiden. Vi stängde av det elementet, det får räcka med ett element så länge och kunde ro tillbaka, nöjda med att ha löst mysteriet.

Anna och Nicklas Holme

Februaris arbetsdag

Första arbetsdagen för året bjöd på -5 grader och frisk nordostlig vind. Innan det frös på hade det regnat ordentligt så ekans förtöjningstampar var så ihopfrusna att vi fick ta fram både mejsel och hammare för att få loss dem. Väl över på Bassholmen krävdes det några försök innan Skandian i Karin startade. Allt gick trögt i kylan. Medan Karin hämtade arbetsstyrkan tändes kaminen i Torpet och värmefläktar startades. Temperaturen hann komma upp såpass att det kändes riktigt varmt för alla som kom in en stund senare. Förvånansvärt många hade trotsat kylan.

Arbetena fördelades och Kjell ansträngde sig för att hitta arbeten som kunde göras i lä från den bitande vinden. Norden och Blixten fick olja invändigt och presenningarna rättades till.

I sjöboden fortsatte arbetet med att måla Blixtens durkar och trasiga durkar till jullar och snipor reparerades. Bassens räfsing kom på plats, fäst enbart med enepinnar.

I sjöstugan skall ett rum få nya tapeter och i ett annat skall taket få ny färg.

Jeggens nygamla motor är nu på plats i båten och installationen påbörjades. Museets motorer skall få ny placering i pannrummet. Det är inte de mest lättflyttade museiföremålen, så det krävs en hel del klurighet för att få dem på plats. Blixtens rundhult slipades och oljades.

I verkstaden fortsatte arbetet med Karins kapp och Kjell arbetade med reparationer på Hakes snipa.

Text och foto: Anna Holme