2017

2017

Decembers arbetsdag

Även denna arbetsdag var flyttad en vecka. Denna gång p.g.a. föreningens öppna hus i föreningslokalen i Uddevalla. Ibland är det riktigt bra att SMHI har fel. Den här lördagen var vädret betydligt bättre än utlovat och ett vackert rosa morgonljus förgyllde promenaden ner till bryggan i Kärlingesund.

Som vanligt var det lite vatten i ekorna men vi har fått hjälp med ösningen mellan arbetsdagarna, så det var inte så mycket som det skulle varit annars.

Ett av dagens projekt var att transportera motorer. Jiggens motor har gjort sitt och skall bytas ut mot en bättre motor av samma modell. Samtidigt passade vi på att köra ut en Bolindermotor till Bassholmen. Den skänktes till föreningen för flera år sedan och har förvarats hemma hos en av medlemmarna sedan dess.

I museet plockades det undan inför vintern och vissa omflyttningar gjordes. Blixtens mast gjordes ren. I snickarboden samlas det alltid skräp och det behöver röjas med jämna mellanrum.

Blixtens durkar skall målas under vintern. Det är ganska många så det får göras i omgångar.

Kullbas skall få en ny räfsing. Den nya tillverkas i fura med den gamla som förlaga. Profileringen gjordes med en liten hyvel, hittad på Bassholmen, avsedd för att göra pärlspont (se bilden till vänster). Räfsingen är nu tillpassad och nästa gång är det dags att fästa den.

Text och foto: Anna Holme

Arbetsdagen i november

Arbetsdagen i november var som vanligt framflyttad på grund av allhelgonahelgen. Kanske var det därför som det inte kom riktigt så många aktiva som det brukar göra. De som dök upp var dock en arbetsam skara så mycket blev gjort. Observera att nästa arbetsdag också är tidigarelagd en vecka. Den första lördagen i december har vi i stället öppet hus i vår lokal på Jarlsgatan i Uddevalla. Passa på att besöka vårt kansli och köp våra trycksaker och textilier.

Solen gick upp på en klar himmel medan vi hämtade Karin för överfarten. Det var ganska blåsigt men inte riktigt de kulingvindar som SMHI varnat för. Vinden mojnade så småningom och det blev en riktigt fin dag.

Det stora arbetet under dagen var att ta upp Blixten och Norden på slipen och att täcka Blixten. Båda båtarna gjordes också rent i botten.

I sjöboden fortsatte arbetet med Kullbas. En furubräda sågades och hyvlades till rätt dimensioner för att ersätta den skadade ”räfsingen” (den bräda som följer insidan skrovet och som tofterna vilar på). De flesta av Blixtens durkar fick ett lager ny färg.

Lugnet råder nu på Bassholmen och vi har gjort vårt bästa för att förbereda båtar och byggnader för att klara vintern.

Fota: Isak Holme Text: Anna Holme

Arbetsdagen i oktober

Mycket material skulle med till Bassholmen den här dagen, så det blev nästan trafikstockning i Kärlingesund på morgonen. Det fick bli två vändor med Karin innan alla var över.

Norden mastades av och fick sin vintertäckning men den får ligga kvar i sjön ytterligare en månad.

Fridolin fick sin vanliga plats vid kranen. Det fanns också en förhoppning om att Runo skulle kunna lyftas på samma sätt. Eftersom vi var osäkra på hur mycket den vägde hade vi lånat en våg som monteras mellan kranen och lyftoket. Den visade att Runo vägde 2000 kg vilket är mer än vad vi vill lyfta med vår kran. Runo fick istället tas upp på slipen som vanligt och baxas av slipvagnen. Vi hann också få på täckningen.

Ejdern fick också vintertäckning. Arbetet med bastrumman fortsatte med att täckpappen lades på.

Under virkestorken och i Bohushallen damsögs alla båtar som togs upp förra arbetsdagen.

I husen packades alla textilier ihop och alla som hade möjlighet tog hem några säckar för tvätt.

Blixten riggades av. Först plockades klyverbom, gaffel och bom av och sedan togs kranen till hjälp för att lyfta ur masten.

Karins kapp har sett sina bästa dagar så nu tillverkas en ny.

I år är det Kullbas som står i sjöboden för att få en lite grundligare översyn under vintern. Vår snickarbod har under ganska många år, lutat allt mer. Nu är upprätningen påbörjad.

Text och foto: Anna Holme

Arbetsdagen i september

Den här gången ordar jag inte så mycket utan låter bilderna tala. Vi hade en härlig dag i solen och alla de mindre båtarna kom upp på land. Vi hade fint besök både av en man som bott på Bassholmen då hans far arbetade på varvet och av båten Polstjärnan från Kungsviken.

Fota: Anna och Isak Holme

MAB-dagen 2017

För de aktiva medlemmarna på Basshomen är MAB-dagen kulmen på årets arbete. Då försöker vi visa upp museet och båtarna från deras bästa sida. Inkomsterna från försäljningen under dagen utgör en viktig andel av våra inkomster som vi behöver för driften av verksamheten. Våra hyresgäster hade arbetat med förberedelser hela veckan och under fredagen anslöt flera aktiva medlemmar.

Fredagskvällen var mycket stilla och trots några regnstänk, en härlig sommarkväll så vi avslutade dagen med en kvällstur med Norden.

Lördagsmorgonen inleddes med regn men det höll snart upp. På förmiddagen riggades båtarna i hamnbassängen, alla försäljningsställen gjordes i ordning och försäljningen startade små smått efterhand som det blev klart.

Vid 12-tiden anlände Harry från Lysekil och Byfjorden från Uddevalla med besökare och det var snart full fart på hela området.

Barnen kunde fiska krabbor, lära sig knopar eller spika ihop en egen liten båt. Skall man döma efter intresset och engagemanget så är kanske inte träbåtsbyggare ett utdöende yrke, trots allt.

Caféet bakom Torpet var en lugn oas där man kunde pusta ut med en korv eller lite fika. I receptionen i muséet kunde man som vanligt köpa alla våra försäljningsartiklar. I sjöboden såldes medlemskap och träbitar. Dessutom visades fina maritima föremål som vi i år säljer till högstbjudande. (Se mer information via länken överst på sidan.) Våra textilier med fina tryck av allmogebåtar är alltid populära.

Hantverkare i aktion drar alltid stor publik. Både repslagning och tillverkning av åror, enligt traditionella metoder fascinerar många. Slipens maskineri kunde inte köras i år eftersom Ejdern står i vägen men både det hydrauliska slipspelet och bastrumman intill visades av kunniga medlemmar.

Dagen avslutades traditionsenligt med att vi visade våra båtar under rodd och segel i en defilering förbi bryggan. Himlen sprack upp och vinden var precis lagom så det blev en fin segling.

Text: Anna Holme Foto: Anna och Klara Holme

Arbetsdagen i juli 2017

Återigen bjöds de som kommit till Bassholmen för att arbeta på härligt väder. Mycket blev gjort under dagen. Några flitiga var så måna om att avsluta sina arbeten så att de valde att stanna kvar längre när alla andra packade ihop och åkte hem på eftermiddagen.

Arbetet med att skrapa Nordens bordläggning fortsatte och därefter oljades den. Under sommaren skall den sedan lackas. Kappen runt styrhytten skrapades och målades.

Tosejlarens durkar var i dåligt skick och behövde repareras eller ersättas. Specialbeställda furuplankor hämtades med Karin och hyvlades och sågades till rätt dimensioner. Det är klurigare än vad man tror att få dem att passa men efter några provningar och justeringar blev det bra.

Fridolin mastades vid kranen.

Därefter var det Nordens tur att bli riggad. Då vi under renoveringen bytt mastfoten behövde masten justeras för att passa.

Många andra arbeten pågick också. I sjöboden städades det för att den skall fungera som försäljningslokal nästa lördag. Bassens roder hade spruckit och reparerades. I museet fortsatte arbetet med att ställa i ordning utställningarna.

Foto: Klara Holme Text: Anna Holme

Arbetsdagen i juni 2017

Arbetsdagen bjöd på lite blandat väder men mestadels var det fint och Bassholmen stod i vacker försommarskrud. Vi arbetade med att rigga och barlasta våra båtar. I museet och husen gjordes det klart för sommaren. Ejdern fördes ytterligare några meter närmare sin plats på slipen och i Norden fortsatte arbetet med inredningen.

Arbetsdagen i maj 2017

Många arbetsvilliga kom till Bassholmen denna härliga majdag. Dagens stora arbete var att sjösätta alla de mindre båtarna.

Under förmiddagen bottenmålades det i nästan varje vrå. Arbetsställningarna varierade!

Kranrenoveringens största etapp är nu avslutad, precis i tid till sjösättningen. Nicklas och Kalle kunde nöjt konstatera att allt fungerade som det skulle och Fridolin blev, som planerat, första båten som lyftes i.

maj10

Under eftermiddagen rullades den ena båten efter den andra fram till kranen och sjösattes.

maj14

Totalt tre extra besök har det blivit på Bassholmen sedan förra arbetsdagen för att Bassen och Olle skulle få tillräckligt många lager lack. Under arbetsdagen blev det ett femte och sista lager lack, bottenfärg och ytterligare ett lager färg på tofterna. De är nu helt färdiga för att sjösättas nästa arbetsdag.

maj15

Det arbetades också i muséet, i husen, med Blixtens mast och med Norden.Det är alltid lika härligt att se hamnbassängen fylld med båtar igen!

Text: Anna Holme Foto: Klara Holme

Arbetsdagen i april 2017

Trots en regnig morgon så var det så många som väntade vid Kärlingesund på morgonen att Karin fick köra två vändor för att få med alla över till Bassholmen. Dessutom var det en hel del material som färg, betong och stålkonstruktioner till kranen som skulle med.

En stor arbetsstyrka kunde avsättas till att bottenmåla Norden och Blixten som sedan sjösattes under eftermiddagen.

I sjöboden fortsatte arbetet med jullarna Olle och Bassen. De dammsögs och oljades invändigt. Utvändigt avslutades slipningen och alla trärena ytor ströks med ett första lager lack. Alla durkarna slipades och målades.

I sjöstugan målades väggarna i entrén och trapphuset.

april06

En av nackdelarna med att ha en verksamhet på en ö är att det är besvärligt att få ut material och har man glömt något så är det inte bara att sätta sig i bilen och åka och hämta. En annan minst lika stor nackdel är att avfall är svårt att bli av med, men under arbetsdagen gjorde Anders en stor insats då han fyllde en hel släpkärra med skräp för vidare transport till soptippen.

Arbetet med kranen fortsatte och två av stödbenen kom på plats. Ett nytt fäste göts in i betong.

Fridolin tjärades och bottenmålades. Nästa arbetsdag skall förhoppningsvis Fridolin bli den båt som blir först med att sjösättas med den nyrenoverade kranen. Inne i fiskeriet fortsatte arbetet med Kullen. Jullen skall återställas till sitt ursprungliga utseende och under arbetsdagen fick hon en ny masttoft. På slipen flyttades Ejdern ytterligare en liten bit närmare sin slutdestination.

Text och foto: Anna Holme

Arbetsdagen i mars 2017

Återigen var det många medlemmar som slöt upp i Kärlingesund. Karin kom och hämtade oss som vanligt. I Torpet brann kaminen för fullt och det var varmt och skönt när dagens arbeten delades ut.

mars01

I sjöboden fortsatte arbetet med att skrapa och slipa Olle och Bassen. Målet med dagen var att hinna slipa klart och sedan städa ur och olja dem invändigt. Så långt hann vi inte riktigt, men slipningen blev i alla fall i det närmaste helt klar.

mars04

Ett färgföretag har kontaktat oss och frågat om vi vill prova att använda deras färg. Vi provmålade för att se vad vi tycker om den.

mars05

Ett stort gäng hjälptes åt att skrapa Blixtens botten och måla de bara fläckarna med primer. Nästa arbetsdag är det dags för bottenmålning och sjösättning.

Inne i museet fortsatte arbetet med att återställa Kullen till sitt ursprungliga utseende. Norden blev oljad invändigt och arbetet med Fridolin fortsatte.

Kranens mittsektion lyftes upp med hjälp av två domkrafter och den nya svängkransen sattes på plats. Montaget av de nya stödbenen påbörjades.

Är man bara tillräckligt många så är det okomplicerat att sjösätta en arbetseka. De behövs varken rullar eller hjul, bara ett gäng villiga och starka armar.

mars13

Text och foto: Anna Holme

Arbetsdagen i februari 2017

Årets första arbetsdag var grå och kylig. Det utlovade regnet blev det dock inte så mycket av, vilket vi var tacksamma för. Arbetsbåten Karin ligger i sjön året runt och kunde hämta en relativt stor skara arbetsamma medlemmar vid Kärlingesund. Under tiden tändes det i kaminen i Torpet så att den värsta kylan och råheten jagades på flykten innan morgonkaffet.

februari02

Den julle som vi fått och som transporterades till Bassholmen i december, flyttades från kranen till en uppställningsplats bredvid verkstaden. Det krävdes både stor fysisk och intellektuell möda för att få av den från båtvagnen den stod på, men till slut var den på plats.

Arbetet med kranen fortsatte. Stödbenen monterades ned och en ställning byggdes runt mittsektionen för att senare kunna lyfta den och montera ny mekanism för svängning. Bilden till höger visar en spricka i infästningen till ett av stödbenen. Fästet var nästan helt av, så renoveringen är verkligen välbehövlig.

I museet pågår arbeten för att allt skall vara i ordning för sommarens öppethållande. I Sjöboden fortsatte arbetet med renskrapning och slipning av Olle och Bassen.

Den stora slipvagnens översta balkar kortades av för att det skall gå att dra den längre upp på slipen. I virkestorken oljades alla båtarna invändigt.

Text och foto: Anna Holme

Årsmöte 2017

Föreningens årsmöte 2017 hölls på Bohusläns Museum lördagen 21:de januari. På programmet stod årsmötesförhandlingar, bildvisning samt fika. Drygt 40 medlemmar deltog och de formella förhandlingarna klarades av så snabbt som möjligt för att i stället ägna tid åt beskrivning av föregående års verksamhet och planer för kommande år. Efter förhandlingarna bjöd föreningen på fika och det visades bilder och filmer från året som gått.