2021

2021

Arbetsdagen i mars

Tolv personer var vi som arbetade på Bassholmen denna lördag. Vi tog en eka på släp efter Karin för att inte behöva trängas på vägen över och vi fikade i museet. Nog saknade vi den goa värmen från kaminen i Torpet för det var en isande västlig vind som blåste. Termosarna var dock fyllda med varm dryck så vi kunde värma oss inifrån innan vi satte igång med dagens arbeten.

De som var värst utsatta för den kalla vinden var gänget som arbetade med att sätta i nya bryggstolpar till “Skrangelbryggan”. Det syns tydligt på bilden att arbetet är välbehövligt.

Blixtens botten skrapades eftersom bottenfärgen satt löst. Nästa gång ska vi se till att få på primer på de bara fläckarna innan målning med bottenfärg.

Några var lyckligt lottade och stod inne i sjöboden och arbetade vidare med Svanen och Bassen. Båda oljades invändigt och Bassens fribord slipades.

Runo städades ur och oljades invändigt innan presenningen återigen drogs på. Alla täckningar har klarat sig bra den här vintern vilket vi är tacksamma för eftersom det är ett hårt arbete att dra rätt tunga och stela presenningar som hamnat på sniskan. Nordens durkar har farit illa av att det legat rep och annat som hållit fukt nere i båten och de behövde nu repareras.

Det blev inte så många foton den här dagen eftersom fotografen drog sig för att gå runt i kylan. Det arbete som inte kom med på bild var att vi strök diesel på trävirke i museet som angripits av trämask.

Nästa arbetsdag är flyttad till lördag 27/3 eftersom första lördagen i april är på påskafton. Några kommer även att arbeta 9/4.

Arbetsdagen i februari

Det är inte så vanligt med riktig kall och snöig vinter i Bohuslän men nu är den här. Och så vacker den är! Vår arbetsstyrka är kraftigt decimerad på grund av Covid-pandemin och kylan och vinden avskräckte några till så vi var bara fyra stycken som öste snön ur en av ekorna och rodde över till Bassholmen. Termometern visade tvåsiffriga minusgrader på morgonen och vinden var ganska frisk från nordost. Fram på dagen kom dock solen upp över berget och vi var ordentligt klädda så det gick ingen nöd på oss. Vi hade inga stora projekt på gång utan det var tillsyn som var det viktigaste för dagen.

Vi har haft besök av en grävling under Torpet och vi inspekterade utrymmet under huset. Grävlingen verkar inte vara kvar så vi spärrade ingångarna. Grunden är dålig och några bjälkar skulle behöva bytas i bjälklaget men det får vi ta tag i längre fram.

Att elda skräp kändes som en lämplig syssla i kylan.

Vi tittade till Karin som är den enda båten som ligger kvar i vattnet under vintern. Allt såg bra ut.

Vi avslutade dagen lite tidigare än vanligt och rodde tillbaka till Kärlingesund vid två-tiden.