2022

2022

Arbetsdagen i maj

Årets kanske viktigaste arbetsdag kunde inte få så mycket bättre förutsättningar: strålande sol, lagom arbetstemperatur och ett stort gäng arbetsvilliga, glada människor. Det är fantastiskt att så många kan avsätta en hel lördag för ideellt arbete i denna hektiska årstid. Det blev många fina bilder den här dagen så jag låter dem tala för sig själva den här gången.

Arbetsdagen i april

Vackra speglingar mötte oss den här stilla, klara men kyliga aprilmorgonen. Det var så många som slöt upp så Karin fick gå två turer till Kärlingesund innan alla var över på Bassholmen. Efter den sedvanliga fikan i Torpet satte dagens arbeten igång.

Att ha verksamhet på en ö, utan fast landförbindelse har sina nackdelar. Sophantering är en av de saker som blir betydligt besvärligare. Ett gäng gjorde en stor insats med att lasta avfall i Karin, över på släpkärra och sedan köra det till återvinningsstationen.

Norden och Blixten täcktes av och presenningarna lades på tork i solen. Reparationen av Nordens köl som påbörjades förra arbetsdagen kunde nu slutföras efter att fler skruvar införskaffats. Det ganska dryga arbetet med att måla botten på dessa våra största båtar, pågick nästan hela dagen.

Under virkestorken slipades Bassen och Svanen för att sedan lackas på eftermiddagen. Örnen och Qvärna fick ett lager ny vit färg.

Arbetet med Olle fortsatte också. Den oljades invändigt och tofterna målades grå. Dagens yngsta och mest engagerade medlemmar lackade årorna och skrapade och slipade ”sluttholtet”. På eftermiddagen lackades all bordläggning och essingarna.

I husen påbörjades vårstädningen även om madrasser och kuddar får hänga kvar på mus-säker höjd ett tag till.

I slutet på eftermiddagen var det dags för sjösättning av Norden. Det visade sig dock att den kalla, torra våren gjort att läckaget var större än vanligt. Efter att ha försökt att stegvis rulla slipvagnen allt längre ut och under tiden försöka täta de värsta läckorna med konsistensfett, fick vi till slut ge upp. Varje gång vi försökte rulla lite längre ut, rann det in mer vatten än vad pumparna hann med, så vi beslutade att låta Norden stå på slipvagnen under natten.

På söndagen återvände en liten arbetsstyrka till Bassholmen för att göra ett nytt försök att sjösätta. Det är fantastiskt vad trä kan svälla över en natt. Nu var det inga problem att sjösätta Norden den sista biten och dra henne till bryggan. Det läckte visserligen ordentligt ännu men inte mer än att pumparna hann med utan problem. Även Blixten rullades i och där var läckaget betydligt lindrigare. Efter att ha sett till att båtarna var väl förtöjda och att alla pumparnas batterier var försedda med batteriladdare kunde vi lugnt lämna dem tills nästa gång vi kommer ut. Vi hann även lacka ytterligare ett lager på Olle. Det var lager nummer tre och vi vill ha ytterligare några lager på plats innan sjösättning.

Text: Anna Holme Foto: Anna Holme, Anders Bolmstedt och Olle Svensson

Arbetsdagen i mars

Återigen hade vi tur med vädret på vår arbetsdag. Det var spegelblankt vatten när Karin körde över till Kärlingesund för att hämta dagens arbetsstyrka. De höga bränslepriserna hade inte avskräckt från att åka till Bassholmen, utan vi var ungefär trettio personer som en stund senare samlades i torpet för lite fika och genomgång av dagens arbeten.

Förra arbetsdagen oljades alla de mindre båtarna invändigt och den här gången hade turen kommit till de lite större: Blixten, Norden, Runo och Fridolin.

I sjöboden fortsatte arbetet med Olle. En stund var en varmluftspistol och tre slipmaskiner igång samtidigt. Det gjorde att i slutet av dagen hann vi med att lacka ett första lager lack. Förhoppningsvis blir det många lager till innan sjösättning. Årorna slipades noggrant av en av de yngsta deltagarna.

Arbetet med att göra nya durkar till Svanen fortsatte. Förra sommaren läckte Norden mycket och vid upptagningen kunde vi konstatera att det var den första bordgången som släppt från kölen. Det åtgärdades med en rad mässingsskruv. Det behövs dock införskaffas ytterligare skruv för att kunna göra arbetet helt färdigt.

Arbetsdagen i februari

Årets första arbetsdag bjöd nästan på lite vårkänslor trots den friska vinden. Det är alltid härligt när man börjar förbereda båtarna för kommande säsong. Direkt infinner sig förhoppningar och tankar om sommaren.

Vi var fjorton personer som arbetade den här dagen. Som vanligt var det fika i kaminvärmen i Torpet som inledde dagen och Kjell delade ut dagens arbetsuppgifter. Den största arbetsstyrkan ägnade sig åt att olja båtarna invändigt med den klassiska blandningen av rå linolja, trätjära och terpentin.

Vi hann med lite annat också. I sjöboden och fiskeriet användes slipmaskinerna flitigt. Svanen har i många år haft tråkiga durkar av plywood. Nu ska det bli nya, traditionella i furu. Kontoret innanför verkstaden är den enda lokal vi har uppvärmd på vintern. Vi har noterat höga kostnader för uppvärmningen och konstaterat att isoleringen i taket var bristfällig. Det åtgärdades med ett nytt lager isolering.